Kroonvoordracht

Het bestuur van de SNMAP organiseerde de

TWEEENVEERTIGSTE KROON-VOORDRACHT

gehouden door

Prof. Dr. Corrie Bakels
Emeritus hoogleraar Paleo-economie
Faculteit der Archeologie
Universiteit Leiden

met als titel

De mens: manipulator van zijn leefomgeving

Sinds 1971 (vanaf 1983 jaarlijks) wordt door de Stichting Nederlands Museum voor Anthropologie en Praehistorie de ‘Kroonvoordracht’ georganiseerd. Deze lezingenserie is vernoemd naar de oprichter Gerrit Heinrich Kroon (1868-1945). Ieder jaar wordt een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van de fysische antropologie of archeologie, uit binnen- of buitenland, uitgenodigd een lezing over zijn/haar onderzoek te houden. Dit jaar valt de eer te beurt aan de Leidse Emeritus hoogleraar Dr Corrie C. Bakels, verbonden aan de Faculteit der Archeologie:

Corrie Bakels

CV Bakels

De mens: manipulator van zijn fysieke leefomgeving

Mensen manipuleren hun leefomgeving al vele tienduizenden jaren. Het begon met het gebruik van vuur. In de loop van de tijd volgden het kappen van bos, het produceren van voedsel en het vergroten van het leefbare oppervlak. Deze stappen vereisten technische vaardigheden in een toenemende vorm van ingewikkeldheid. De impuls om de leefomgeving te ‘verbeteren’ is een menselijke eigenschap. Bij dieren en sommige planten komt deze eigenschap ook voor, maar bij de mens is hij het sterkst ontwikkeld. De ingrepen hadden en hebben ook negatieve kanten.

qanat
Manipulatie van waterstromen: de qanat (Marokko), onderaardse tunnels die grondwater verplaatsen over grote afstanden. Op de afbeelding een rij van mangaten voor onderhoud (foto: W.J. Kuijper).

Vanwege de bijzondere (beperkende) omstandigheden, heeft de Kroonvoordracht van 2020 een aangepaste vorm gehad. De voordracht werd op 6 November vanaf 15:00 uur live uitgezonden vanuit het Klein Auditorium van de Universiteit Leiden.  U kunt de opgenomen Kroonvoordracht via onderstaande link terugkijken